Menu przedszkolaka

Zdrowe żywienie zdrowym krokiem w dorosłość!

W przedszkolu dzieci spędzają większą część dnia, gdzie spożywają najczęściej 2-3 posiłki – dlatego tak ważna jest dbałość zarówno o dobrze zbilansowaną dietę, jak i wczesne zapobieganie błędom żywieniowym – tych, które mogą nabyć poza domem.

academy

Kształtowanie nawyków ma początek od wieku niemowlęcego, gdzie rola rodzica/opiekuna jest w tym niepodważalnie istotna. Dieta dziecka w okresie przedszkolnym powinna zawierać produkty, które realizują normy na zapotrzebowanie składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Żywienie dzieci w tym wieku, niezależnie od pory roku, powinno opierać się na urozmaiceniu, wartościowym składzie odżywczym i estetyce potraw – tak, aby zachęcały do spożycia.

Dla podniesienia jakości i standardu, Academy International utworzyło jednostkę organizacyjną, której celem jest produkcja posiłków dla dzieci i młodzieży. Posiłki te przygotowywane są z największą starannością, z zachowaniem zasad HACCP oraz według zasad tradycyjnej kuchni polskiej z przewagą zdrowszych technologii, bez użycia półproduktów oraz środków wzmacniających smak i aromat. Wzbogacanie bukietu smakowo-zapachowego jest uzyskiwane dzięki stosowaniu naturalnych przypraw i bulionów warzywno-drobiowych.

zywienie_2

Żywienie w przedszkolu odbywa się w trybie:

  • I śniadanie,
  • obiad dwudaniowy,
  • podwieczorek,
  • II podwieczorek.

I śniadania zawsze złożone są z pełnoziarnistych produktów zbożowych, schematycznie: potrawa mleczna (ryż na mleku/płatki na mleku) i kanapka z dodatkami białkowymi (wędlina/jajko/ser) lub węglowodanowymi (miód/niskosłodzony dżem).

Obiad złożony jest z zupy warzywnej wzbogaconej dodatkiem zbożowym lub skrobiowym, dania głównego zawierającego mięso (drób/wieprzowina) – trzy razy w tygodniu, rybę – jeden dzień w tygodniu, obok produkt objętościowy: ziemniaki, ryż lub kasza (jęczmienna/jaglana/gryczana) i porcja warzyw: surowych lub gotowanych (z uwagą na sezonowość); opcja pozostała to potrawa mączna – np. naleśniki, makaron z owocami czy kluski leniwe.

Podwieczorki składają się z produktów zbożowych, mlecznych, dwa razy w tygodniu serwowane jest domowe ciasto bez środków spulchniających i polepszających smak. Do każdej opcji – przekąska owocowa lub owocowo-warzywna.

zywienie_3

Planowanie jadłospisu obejmuje preferencje dzieci i rodziców wynikające z ich nabytych i utrwalonych nawyków żywieniowych. Często nie współgrają one z założeniami zdrowego żywienia, natomiast praca nad ich modyfikacją wymaga indywidualnych konsultacji i długookresowych zmian. Dlatego też, aby zapewnić 75% zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze podczas pobytu dzieci w przedszkolu, żywienie ma charakter wypośrodkowany, obejmujący potrawy zaadaptowane do spożycia w większości domach w Polsce.